Kontrastundersøgelser

Røntgenundersøgelse af spiserør eller tyndtarm bruges til at se om der er forsnævringer eller udposninger eller andre forhold, der ikke er normale. Resultatet af undersøgelsen bruges af din læge til at stille en diagnose og planlægge behandling, hvis det er nødvendigt.

Selve undersøgelsen

Du skal møde fastende til undersøgelsen (se ”Forberedelse til undersøgelsen”). Før undersøgelsen skal du drikke en kontrastvæske (bariumsulfat). Det er et helt ufarligt stof og passerer igennem dit tarmsystem. Der bliver ikke optaget nogle stoffer fra kontrastvæsken i din krop.

Spiserør:
Hvis du bærer halskæde skal den tages af før undersøgelse af dit spiserør. Ved undersøgelsen tages der en række røntgenbilleder, der viser hvordan kontrastvæsken passerer dit spiserør.

Tyndtarm:
Hvis du har en navlepiercing, skal den tages ud før undersøgelse af din tyndtarm. Ved undersøgelsen tages der en række røntgenbilleder, der viser hvordan kontrastvæsken passerer din tyndtarm. Selve undersøgelsen kan tage flere timer (op til 5 timer), da der skal tages røntgenbilleder med faste intervaller. Når kontrastvæsken er passeret gennem din mavesæk, må du spise og drikke. Radiografen vil give dig besked, når du må spise og drikke. Du skal derfor tage madpakke med.

Bagefter gemmes røntgenoptagelserne, og vores speciallæge vurderer efterfølgende optagelserne og laver en beskrivelse af undersøgelsen. Beskrivelsen er resultatet af undersøgelsen og sendes til den læge, der har henvist dig. Det er din henvisende læge, der har behandlingsansvaret for dig. Du skal derfor tale med din henvisende læge om resultatet af undersøgelsen. Røntgenoptagelserne gemmes efterfølgende i mindst 5 år på en særlig sikret server (PACS-system). Det er et lovkrav, at vi skal gemme røntgenoptagelserne. Beskrivelsen af undersøgelsen, som bliver sendt til den henvisende læge, gemmer vi elektronisk i mindst 10 år. Det er også et lovkrav.

Forberedelse til undersøgelsen

De sidste 4 timer før undersøgelsen må du ikke spise, ikke drikke noget (heller ikke vand), ikke ryge og heller ikke tygge tyggegummi. Du må ikke spise og drikke for at sikre, at din mavesæk og tyndtarm er helt tom. Hvis du ryger, vil blodkarrene trække sig sammen, og det vil give et dårligere resultat af undersøgelsen. Husk at medbringe en madpakke ved undersøgelse af tyndtarm, da undersøgelsen kan varer op til 5 timer.

Gravide

Hvis du er gravid skal det overvejes med din læge, om det er nødvendigt med en røntgenundersøgelse af spiserør/tyndtarm. Vi skal spørge alle kvinder i alderen 12 – 50 år, om der er mulighed for, at de er gravide, før vi må lave en røntgenundersøgelse. Hvis det er tilfældet, vil undersøgelsen ofte blive aflyst.

Er røntgen farlig?

Ved enhver røntgenundersøgelse tilstræber man at bruge den mindst mulige stråledosis. Hvis du er gravid, bør du sammen med din læge vurdere, om undersøgelsen kan vente. Ved nogle røntgenundersøgelser bruger vi afdækning af kønsorganer (testikler og æggestokke). Det er i de tilfælde, hvor det fremgår af lovgivningen, at der skal bruges afdækning (gonadebeskyttelse).