Dexa-scanning

Dexa-scanning (Dual-energy X-ray Absorptiometry) er en røntgenundersøgelse, hvor man måler kalkindholdet i knoglerne for at undersøge tegn på knogleskørhed og øget risiko for knoglebrud.

Selve Dexa-scanning

Selve Dexa-scanning giver et præcist billede af knogletætheden. Scanningen foretages som udgangspunkt over lænderyg og hofter, evt. suppleret med scanning af underarm. Scanningen foretages i en åben scanner fra Hologic og tager 15 min. Dexa-scanning er en røntgenundersøgelse, hvor der bruges meget få røntgenstråler og er derfor betragtet som helt ufarlig. Dexa-scanning kræver lægehenvisning.
Dexa-scanningen gemmes efterfølgende i mindst 5 år på en særlig sikret server (PACS-system), hvilket er et lovkrav. Beskrivelsen af undersøgelsen, som bliver sendt til den henvisende læge, gemmes elektronisk i mindst 10 år; dette er også et lovkrav.

Forberedelse til Dexa-scanning

Dexa-scanning tager ca. 15 min. og foregår i en åben scanner. Du bør den dag, hvor du skal undersøges undgå tøj med knapper, lynlås, BH eller andet tøj med metal/gitter/store tryk i områderne svarende til ryg og hofter (og evt. underarm). Tag ikke kalktabletter og Kaleorid om morgenen på selve undersøgelsesdagen, da denne medicin kan påvirke scanningsresultatet. Tag gerne anden medicin. Du må spise og drikke som du plejer forud for undersøgelsen.
Informér operatøren om evt. metal i lænderyg og hofter forud for scanning.