Mammografi

Mammografi bruges til at undersøge brysterne for kræft, forstadier til kræft eller andre sygdomme i brysterne.

Information

Resultatet af mammografiundersøgelsen bruges af din læge til at stille en diagnose og planlægge behandling, hvis det er nødvendigt. Vi udfører klinisk mammografi, der består af røntgenundersøgelse af brysterne fra flere vinkler (oftest 3 vinkler), en ultralydsundersøgelse af begge bryster og armhuler, og en lægeundersøgelse. Kvinder under 30 år vil normalt kun få udført ultralydsundersøgelse og lægeundersøgelse. Det skyldes, at kvinder under 30 år har meget kirtelvæv, og så kan røntgenundersøgelsen ikke give brugbare resultater. Mænd vil få udført klinisk mammografi eller kun ultralydsundersøgelse og gennemføling af brysterne ud fra en konkret vurdering.

Hvis vores speciallæge mener, at der er behov for supplerende undersøgelser, vil vi henvise dig til nærmere undersøgelse på Afdeling for Brystundersøgelser, Gentofte Hospital. Klinikken må ikke udføre biopsier, da det ikke er en del af overenskomsten med Danske Regioner.

Hvis du har brystimplantater

Klinikkens mammografiapparat har en særlig funktion til brug for undersøgelse af kvinder med implantater. Tal eventuelt med radiografen om det forud for undersøgelsen.

Selve mammografiundersøgelsen

Ved røntgenundersøgelsen af brysterne tager radiografen normalt 3 optagelser fra forskellige vinkler af hvert bryst. Herefter vurderer vores speciallæge optagelserne, og så vil lægen udføre ultralydsskanning og en lægeundersøgelse. Du vil få en mundtlig tilkendegivelse af resultatet af undersøgelsen. Billederne gemmes efterfølgende i PACS. For mere info se her.

Vores speciallæge vurderer de forskellige undersøgerlser, og laver på det grundlag en samlet beskrivelse. Beskrivelsen er resultatet af undersøgelsen og sendes til den læge, der har henvist dig. Det er din henvisende læge, der har behandlingsansvaret for dig. Du skal derfor tale med din henvisende læge om resultatet af undersøgelsen.