Røntgenundersøgelser

Røntgenundersøgelse bruges især til at undersøge hjerte, lunger og knogler. Resultatet af en røntgenundersøgelse bruges af din læge til at stille en diagnose og planlægge behandling, hvis det er nødvendigt.

Røntgenundersøgelse rent teknisk

Ved en røntgenundersøgelse anvendes røntgenstråling, som er usynlig. Det er ikke radioaktivitet, men lys med en bølgelængde forskelligt fra synligt lys. Når et røntgenbillede bliver taget, sendes der en røntgenstråle gennem patienten, og strålen rammer en fotografisk detektor. Detektoren bliver sværtet mere eller mindre sort, afhængig af hvor meget af strålingen, der bliver bremset af patientens kropsvæv undervejs. Det betyder, at det hårde væv (knoglevæv) bremser meget stråling og danner hvide områder på røntgenbilledet.

 Vores speciallæge vurderer efterfølgende røntgenbillederne og laver en beskrivelse af undersøgelsen. Den beskrivelse er resultatet af undersøgelsen, og den sendes til den læge, der har henvist dig til undersøgelse. Det er din henvisende læge, der har behandlingsansvaret for dig. Du skal derfor tale med din henvisende læge om resultatet af undersøgelsen.

Røntgenoptagelserne gemmes efterfølgende i mindst 5 år på en særlig sikret server (PACS-system). Det er et lovkrav, at vi skal gemme røntgenbillederne. Beskrivelsen af undersøgelsen, som bliver sendt til den henvisende læge, skal vi gemme elektronisk i mindst 10 år. Det er også et lovkrav.

Forberedelse til røntgenundersøgelse

Til røntgenundersøgelse bedes du møde uden smykker, piercinger eller metal i tøjet (fx BH m. bøjle), da dette forringer kvaliteten af røntgenoptagelserne.

Ellers er der ingen forberedelse til røntgen.