Mammografi

Mammografi bruges til at undersøge brysterne for kræft, forstadier til kræft eller andre sygdomme i brysterne.

Information

Resultatet af mammografiundersøgelsen bruges af din læge til at stille en diagnose og planlægge behandling, hvis det er nødvendigt. Vi udfører klinisk mammografi, der består af røntgenundersøgelse af brysterne fra flere vinkler (oftest 3 vinkler), en ultralydsundersøgelse af begge bryster og armhuler, og en lægeundersøgelse. Kvinder under 30 år vil normalt kun få udført ultralydsundersøgelse og lægeundersøgelse. Det skyldes, at kvinder under 30 år har meget kirtelvæv, og så kan røntgenundersøgelsen ikke give brugbare resultater. Mænd vil få udført klinisk mammografi eller kun ultralydsundersøgelse og gennemføling af brysterne ud fra en konkret vurdering.

Hvis vores speciallæge mener, at der er behov for supplerende undersøgelser, vil vi henvise dig til nærmere undersøgelse på Herlev Hospital eller Rigshospitalet. Klinikken må ikke udføre biopsier, da det ikke er en del af overenskomsten med Danske Regioner.

Hvis du har brystimplantater

Klinikkens mammografiapparat har en særlig funktion til brug for undersøgelse af kvinder med implantater. Tal eventuelt med radiografen om det forud for undersøgelsen.

Selve mammografiundersøgelsen

Ved røntgenundersøgelsen af brysterne tager radiografen normalt 3 optagelser fra forskellige vinkler af hvert bryst. Herefter vurderer vores speciallæge optagelserne, og så vil lægen udføre ultralydsskanning og en lægeundersøgelse. Du vil få en mundtlig tilkendegivelse af resultatet af undersøgelsen.

Vores speciallæge vurderer de forskellige undersøgerlser, og laver på det grundlag en samlet beskrivelse. Beskrivelsen er resultatet af undersøgelsen og sendes til den læge, der har henvist dig. Det er din henvisende læge, der har behandlingsansvaret for dig. Du skal derfor tale med din henvisende læge om resultatet af undersøgelsen. Røntgenoptagelserne gemmes efterfølgende i mindst 5 år på en særlig sikret server (PACS-system). Det er et lovkrav, at vi skal gemme røntgenbillederne. Beskrivelsen af undersøgelsen, som bliver sendt til den henvisende læge, gemmer vi elektronisk i mindst 10 år, hvilket også er et lovkrav.

Gravide

Hvis du er gravid, vil vi som udgangspunkt kun udføre ultralydsundersøgelse og gennemføling af brysterne. Vi skal spørge alle kvinder i alderen 12 – 50 år, om der er mulighed for, at de er gravide, før vi må lave en røntgenundersøgelse. Hvis det er tilfældet, vil undersøgelsen ofte blive aflyst.

Er røntgen farlig?

Ved enhver røntgenundersøgelse tilstræber man at bruge den mindst mulige stråledosis. Hvis du er gravid, bør du sammen med din læge vurdere, om undersøgelsen kan vente. Ved nogle røntgenundersøgelser bruger vi afdækning af kønsorganer (testikler og æggestokke). Det er i de tilfælde, hvor det fremgår af lovgivningen, at der skal bruges afdækning (gonadebeskyttelse). Se også pjece om Information om risikoen for Røntgenstråling. Pjecen kan findes på hjemmesiden under punktet undersøgelser.