Risiko

Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab til at stille diagnoser. Klinikken udfører almindelige røntgenundersøgelser og gennemlysningsundersøgelser. Nedenfor kan du læse om undersøgelserne, og om der er risiko forbundet med at få foretaget en røntgenundersøgelse.

Risikoen ved røntgenundersøgelser

Røntgenundersøgelsen skal være til gavn for dig som patient, og du vil derfor kun kunne få foretaget en røntgenundersøgelse, hvis en læge mener, der er behov for det, for at du kan få stillet en diagnose og dermed får den rigtige behandling. Såfremt den samme diagnose kan stilles ved brug af ultralyd, vil du ikke få foretaget en røntgenundersøgelse.

Ved enhver røntgenundersøgelse tilstræber man at bruge den mindst mulige stråledosis. Hvis du er gravid, bør du sammen med din læge vurdere, om undersøgelsen kan vente. Ved nogle røntgenundersøgelser bruger vi afdækning af kønsorganer (testikler og æggestokke). Det er i de tilfælde, hvor det fremgår af lovgivningen, at der skal bruges afdækning (gonadebeskyttelse).

Fordelen ved at bruge røntgenstråler overstiger dog den lille risiko, der måtte være ved at blive udsat for røntgenstråler, hvis man bruger undersøgelsesmetoden rigtigt.

Klinikken udfører også ultralydsundersøgelser. Ved en ultralydsundersøgelse anvendes der ikke røntgenstråling, og der er ikke nogen risiko forbundet med undersøgelsen.