Ultralydsundersøgelser

Ultralydsundersøgelse bruges især til at undersøge mave, nyrer og urinveje, bløddele (muskler, sener og led, bryster, testikler, hud) samt lymfeknuder og faste ”knuder” i huden. Ultralydsskanning kan også bruges til at måle blodgennemstrømningen i blodkar (Doppler undersøgelse).

Selve ultralydsundersøgelsen

Ved en ultralydsundersøgelse anvendes  lydbølger, som ikke kan høres. Speciallæge vil bevæge en transducer påført lidt ultralydgel hen over det område, der skal undersøges. Transduceren sender lydbølger, og opfanger herefter de ekkoer, der tilbagekastes fra kroppen. Ekkoerne omdannes til billeder på en skærm, og viser de anatomiske områder i kroppen, som undersøges.

Ved skanningen vurderer vores speciallæge det område, der undersøges. Der kan gemmes ultralydsbilleder, men det er ikke et krav, at der gemmes ultralydsbilleder fra undersøgelsen. En ultralydsundersøgelse er en dynamisk undersøgelse og det er speciallægens iagttagelser og vurderinger, der giver resultatet af undersøgelsen.

Efter skanningen vurderer speciallægen skanningen og beskriver undersøgelsen. Beskrivelsen er resultatet af undersøgelsen, og den sendes til den læge, der har henvist dig. Det er din henvisende læge, der har behandlingsansvaret for dig. Du skal derfor tale med din henvisende læge om resultatet af undersøgelsen.

Hvis der er taget ultralydsbilleder gemmes de efterfølgende i mindst 5 år på en særlig sikret server (PACS-system). Det er et lovkrav, at vi skal gemme ultralydsbilleder, hvis de er taget. Beskrivelsen af undersøgelsen, som bliver sendt til den henvisende læge, gemmer vi elektronisk i mindst 10 år, hvilket også et lovkrav.

Forberedelse til ultralydsundersøgelse

Til ultralydsundersøgelse af maven (abdomen), nyrer og urinveje samt terminsbestemmelse (længde af graviditet), er der forberedelse.
Hele maven:
De sidste 3 timer før undersøgelsen må du ikke spise, ikke drikke noget (heller ikke vand), ikke ryge og heller ikke tygge tyggegummi. Hvis du gør det, bliver resultatet af undersøgelsen dårligere. Hvis du ryger udvides blodkarrene, og hvis du spiser eller drikker, dannes der spyt og mavesyre, og galdeblæren tømmer sig. Det som gør det svært for lægen af se organerne ved scanningen. Samtidig skal du møde med en fuld blære, så du må ikke tisse 1 time før undersøgelsen.
Øvre del af maven (lever, galdeveje, bugspytkirtel):

De sidste 3 timer før undersøgelsen må du ikke spise, ikke drikke noget (heller ikke vand), ikke ryge og heller ikke tygge tyggegummi. Hvis du gør det, bliver resultatet af undersøgelsen dårligere. Hvis du ryger udvides blodkarrene, og hvis du spiser eller drikker, dannes der spyt og mavesyre, og galdeblæren tømmer sig. Det gør det svært for lægen af se organerne ved scanningen.
Nedre del af maven – nyrer og urinveje eller terminsbestemmelse:
Du skal komme med en fuld blære til undersøgelsen, Det vil sige, at du skal drikke rigeligt før undersøgelsen og ikke tisse 1 time før undersøgelsen. Hvis din blære ikke er fuld, kan lægen ikke vurdere blæren og området bag ved blæren, og man kan heller ikke se livmoderen (ved terminsbestemmelse).