Røntgenundersøgelser

Røntgenundersøgelse bruges især til at undersøge hjerte, lunger og knogler. Resultatet af en røntgenundersøgelse bruges af din læge til at stille en diagnose og planlægge behandling, hvis det er nødvendigt.

Røntgenundersøgelse rent teknisk

Ved en røntgenundersøgelse anvendes røntgenstråling, som er usynlig. Når et røntgenbillede bliver taget, sendes der en røntgenstråle gennem patienten, og strålen rammer en fotografisk detektor, som sværtes mere eller mindre sort afhængig af hvor meget af strålingen, der bremses af patientens kropsvæv undervejs. Billederne gemmes efterfølgende i PACS. For mere info se her.

Vores speciallæge vurderer røntgenbillederne og laver en beskrivelse af undersøgelsen. Den beskrivelse er resultatet af undersøgelsen, og den sendes til den læge, der har henvist dig til undersøgelse. Det er din henvisende læge, der har behandlingsansvaret for dig. Du skal derfor tale med din henvisende læge om resultatet af undersøgelsen. 

Forberedelse til røntgenundersøgelse

Til røntgenundersøgelse bedes du møde uden smykker, piercinger eller metal i tøjet (fx BH m. bøjle), da dette forringer kvaliteten af røntgenoptagelserne.

Ellers er der ingen forberedelse til røntgen.