HSG (Hysterosalpingografi)
Information om HSG (Hysterosalpingografi)
Forberedelse
Du skal ringe og bestille tid når din menstruation begynder – på den første dag. Selve undersøgelsen udføres mellem 8 og 12 dage efter din menstruation er begyndt. Hvis du bløder, kan undersøgelsen ikke gennemføres. Hvis du slet ikke har menstruation skal der foreligge en negativ graviditetstest fra dagen før undersøgelsen foretages. I forbindelse med at du bestiller tid, vil du blive spurgt om du har fået foretaget gynækologisk undersøgelse og klamydiatest hos egen læge. Det er vigtigt at du er testet, da HSG-undersøgelsen kan bevirke sterilitet, hvis du har en infektion med klamydia. Testen må højst være 3 måneder gammel. Hvis du giver mundtlig samtykke ved bestilling af tiden, henter klinikken svar på klamydiatesten på sundhed.dk, så denne ligger klar, når du kommer til undersøgelsen.
Selve undersøgelsen
Undersøgelsen foregår som en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen sprøjtes der et kontraststof op i din livmoder, samtidig med at der bliver taget nogle røntgenbilleder, så man kan se, om kontrastvæsken kommer ud i æggelederne – om der er fri passage gennem æggelederne og om de ser normale ud. Man kan også se, om livmoderhulen ser normal ud. Undersøgelsen tager i alt ca. 20 minutter. På grund af små undersøgelsesrum kan en eventuel ledsager ikke være tilstede i rummet ved selve undersøgelsen, men kan være tilstede, når du får svar på undersøgelsen.
For yderligere forberedelse se her
Svar på undersøgelsen
Du får svar med det samme på, om der er passage eller ej. Der sendes efter to-tre dage et svar til den læge, der har henvist dig til undersøgelsen. Svaret skrives af den speciallæge, der har udført undersøgelsen.
Bivirkninger
Indsprøjtningen af kontraststoffet kan give lidt ubehag og spændingsfornemmelse som ved menstruation. Nogle oplever noget ubehag ved undersøgelsen, andre mindre ubehag. Efter undersøgelsen kan du bløde lidt et par dage. Ved lette smerter kan du tage nogle smertestillende tabletter (håndkøbspræparat). Du kan også tage et par tabletter (håndkøbspræparat) en til to timer inden undersøgelsen. I meget sjældne tilfælde kan du få betændelse i underlivet efter undersøgelsen. Hvis du har stærke smerter, bløder en del eller får feber, skal du kontakte din egen læge og blive undersøgt for infektion i underlivet og eventuelt få behandling for det.
Stråledosis
Ved undersøgelsen udsættes du for en stråledosis der er mindre end 1,2 mSv (milliSievert) i middeldosis. Det svarer til få år i naturlig baggrundsstråling.