MR skanning

MR skanning er en meget nøjagtig billeddiagnostisk undersøgelse. Klinikken tilbyder MR skanning af knæ, hals og ryg.

Information

MR (Magnetisk Resonans) skanning er en meget nøjagtig billeddiagnostisk undersøgelse, som kan bruges til at diagnosticere mange lidelser. MR skanning har været anvendt til diagnostik i Danmark i mere end 40 år. MR skanneren anvender et magnetfelt og radiobølger til at skabe billeder af patienten. Vi tilbyder MR skanning af knæ, hals og ryg.

Forberedelse

Idet MR skanneren er en stor magnet, er det en god ide inden undersøgelsen ikke at iføre sig tøj med lynlåse og metalknapper. Desuden må du ikke have smykker, ure, piercinger og bøjle-bh på til undersøgelsen. Undlad at have mobiltelefoner, magnetkort, nøgler, lightere, punge, og lommeknive i lommen. Hvis du bærer overvågningsudstyr eller har akupunkturnåle på kroppen, skal dette også fjernes inden undersøgelsen. Medbragte værdigenstande er på eget ansvar.

Du må spise og drikke som vanligt. Dagligt medicinforbrug har ingen betydning for en MR skanning.

Selve MR skanningen

En MR skanning tager alt fra 20 min til 80 min alt afhængigt af hvad og hvor meget af kroppen, der skal skannes. Der er ingen bivirkninger eller smerter i forbindelse med skanningen, og man kan umiddelbart lige efter skanningen tage hjem.

Når du ankommer til MR skanningen, bliver du modtaget af den radiograf, som skal foretage undersøgelsen. Radiografen starter med at informere dig om selve undersøgelsesforløbet. Herefter bliver du placeret på lejet. Det er vigtigt at du ligger godt og afslappet, da du ikke må bevæge dig under undersøgelsen. Derfor er det en god ide at besøge toilettet lige inden undersøgelsen, da toiletbesøg under undersøgelsen ikke er muligt.

Du bliver nu kørt ind i skanneren. Det område, der skal MR skannes, kommer altid til at ligge midt i skannerrørets midte, som måler 140 cm. Til nogle undersøgelsestyper vil det være muligt at kigge ud. Undersøgelsen er opdelt i mange måleperioder/sekvenser af ca. 3-4 minutters varighed.

Efter skanningen vurderer speciallægen skanningen og beskriver undersøgelsen. Beskrivelsen er resultatet af undersøgelsen, og den sendes til den læge, der har henvist dig. Det er din henvisende læge, der har behandlingsansvaret for dig. Du skal derfor tale med din henvisende læge om resultatet af undersøgelsen.

MR billeder gemmes  i mindst 5 år på en særlig sikret server (PACS-system). Beskrivelsen af undersøgelsen, som bliver sendt til den henvisende læge, gemmer vi elektronisk i mindst 10 år.

Bemærk – MR skanningen foregår på CPH Diagnostisk Center i Farum https://cphdia.dk/

Graviditet og andre forhold

Du kan få udført MR undersøgelse, hvis du er gravid. En MR undersøgelse er helt ufarlig for alle.

Kan alle få en MR skanning
De fleste mennesker kan undersøges i en MR skanner, men der er enkelte undtagelser:

  • Hvis du er for stor til at være i skanneren
  • Hvis du ikke kan ligge stille på et fladt leje i op til 30 min.
  • Hvis du har pacemaker eller andre magnetiske metalgenstande indopereret

Hvis du lider af klaustrofobi (er bange for små lukkede rum). Ofte kan beroligende medicin dog afhjælpe. Beroligende medicin kan fås hos henvisende læge.

Er MR undersøgelse farlig?

Der er helt ufarligt og uden bivirkninger at blive MR skannet.